źródło gazeta.pl |
Węglowodany potocznie nazywane cukrami dzielimy na: proste i złożone. Proste to, w których skład wchodzi samodzielne jednostki cukru takie jak: glukoza, fruktoza lub maltozą. Cukry złożone zaś składają się z długich łańcuchów połączonych ze sobą cukrów prostych. Oprócz budowy różnią się procesem trawienia w organizmie człowieka oraz efektami, jakie ich spożywanie ma na nas.
Odpowiedzialna za metabolizm glukozy jest insulina, która również jest hormonem odpowiadającym za odpowiednie stężenie glukozy we krwi. Zapas glukozy magazynowany jest w wątrobie w formie glikogenu. Węglowodany złożone pochodzące głównie z nasion, roślin bulwiastych, strączkowych oraz sałaty, ogórka, cebuli, kapusty, szpinaku i wielu innych – spalane są w organizmie dużo wolniej. Dzięki temu energia uwalniana jest dłużej, a organizm chroniony przed niebezpiecznymi skokami poziomu insuliny oraz napadami głodu, które są zmorą dla wielu ludzi stosujących nie właściwą dietę.
Glukoza jest dla naszego ciała:
- źródłem energii, odżywia każda komórkę. Choć w wypadku jej braku tę rolę przejmują tłuszcze; nie dotyczy to mózgu, który czerpie energię jedynie z glukozy,
- równoważona dieta zawierająca odpowiednią ilość węglowodanów wpływa również na prawidłowa gospodarkę i trawienie tłuszczy oraz białek (w wypadku braku węglowodanów nasze ciało spala mięśnie zbudowane z białek, a jeśli chodzi o metabolizm tłuszczy, potrzebują węglowodanów do całkowitego strawienia, w innym wypadku zalegają w organizmie w postaci toksyn)
- błonnik, który również jest węglowodanem odpowiada za prawidłową pracę jelit – oczyszcza oraz przyspiesza ich pracę
- wpływa na wydzielanie neuroprzekaźników
Niestety typowa dieta XXI wieku jest przeładowana węglowodanami, które pochodzą z białego cukru (lub gorzej z kwasu glukozowo-fruktozowego, ale o tym innym razem). Jest on zupełnie jałową substancją – 99-procentową sacharozą pozbawiona jakichkolwiek substancji odżywczych. Ma on niszczycielski wpływ na nasz organizm. O tym, jakie sieje spustoszenie i jak wyeliminować go z naszej diety możecie przeczytać poniżej.
Biały cukier (396 kcal, 70 ig) powstaje z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych w procesie mechanicznych i chemicznych przemian. Wszystkie składniki pochodzenia naturalnego mają zapisany pewien kod, który wskazuje naszemu organizmowi, jaki sposób ma go rozłożyć. Bardziej naukowo można powiedzieć, że zawierają one enzymy trawienne, które zaprogramowują produkty do samotrawienia (możesz to obserwować chociażby na czerniejącej skórce banana) i tylko takie, pełne, produkty dostarczają naszemu organizmowi czystej energii, poważ nie czerpią z puli enzymów metabolicznych, którą posiada każdy żyjący organizm (a która zużywa do szeregu procesów oczyszczania, ochrony, wzrostu). Biały cukier – czysta sacharoza - jest pustą kalorią, która zupełnie pozbawiona jakichkolwiek substancji odżywczych obciąża jeszcze nasz organizm procesem trawienia. Poniżej inne negatywne skutki, do których się przyczynia:
- jest pierwszoplanowym czynnikiem wywołującym otyłość, zatrzymanie wody i soli w organizmie
- niszczy szkliwo i prowadza do próchnicy
- powodują zaburzenie wchłaniania wapnia, a przez to do ubożenia naszych kości, a w konsekwencji do osteoporozy
- fermentuje w organizmie, zakwasza powodując rozrost organizmów bakteryjno-drożdżowych (Candida Albicans), których efektem są: grzybice wewnętrzne – grzybnie roznoszą się po całym organizmie żywiąc się cytoplazmą, zaburzają wchłanianie substancji odżywczych, podrażniają ściany żołądka i pomagają w powstawaniu wrzodów, otwarte drzwi do alergii pokarmowych, wzmacnia objawy astmy, ułatwia uzależnienia od alkoholu, kawy, nie mówiąc o słodyczach, wywołują depresje, nerwice, agresje, brak koncentracji (to bardzo szeroki temat, o którym innym razem)
- przez wpływ na wydzielanie się neuroprzekaźników prowadzi do uzależnienia (insulinooporność, cukrzyca typu drugiego), które objawiają się zmeczeniem, stresem, depresją, sennością, zawrotami głowy (wywołane przez problem z czerwonymi ciałkami krwi) , problemami z koncentracją i zapamiętywaniem; zaś doładowany białym cukrem organizm zdaje się być szczęśliwy, nadmiernie pobudzony (efektem są nadciśnienie i miażdżyca); współczesna nauka odkryła wpływ nadmiaru białego cukru w diecie na rozwój takich chorób, jak: schizofrenia, autyzm, adhd
- zmniejsza odporność
- upośledza czerwone krwinki krwi, prowadzi do nadciśnienia i miażdżycy, podwyższa poziom cholesterolu
- jest przyczyna odkładania się kamieni w nerkach
- wpływa na namnażanie się toksyn, wolnych rodników, co jest zielonym światłem dla powstawania komórek rakowych.
Biały cukier możemy zastąpić naturalnymi substancjami o słodkim smaku, które dodatkowo mają różnorodne wartości odżywcze. Poniżej kilka moich propozycji:
1) cukier nierafinowany (373 kcal, 70 ig) – nie mylić z brązowym (to biały cukier, który jest tylko zabarwiony karmelem lub melasą) jest nieco zdrowszy od białego cukru, dzięki temu, że w procesie produkcji nie została z niego wytrącona melasa, posiada znikome ilości: żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez, dodatkowym plusem jest, że jego proces produkcyjny jest krótszy, a przez to miej poddawany chemicznym oddziaływaniom.
2) melasa (290 kcal, 70 ig) – brązowa masa, która została wytrącona z buraków lub trzciny cukrowej w procesie rafinacji, jest słodsza od białego cukru, przez co używamy jej mniej.
- zawiera: żelazo, potas, fosfor, magnez, wapń oraz witaminy z grupy B, chrom.
- odbudowuje trzustkę, regeneruje układ nerwowy i krwionośny,
- wpływa na wytwarzanie przeciwciał,
- łagodzi problemy układu kostnego – wpływa na wytwarzanie mazi wypełniającej torebki stawowe,
- ma działanie regenerujące (można ją znaleźć w wielu kosmetykach)
źródło agrocentrum.pl |
3) miód (ok. 330 kcal, 87 ig) – to cukier prosty, a więc substancja, której powinniśmy unikać, mimo to warto używać miodu ze względu na liczne, nie występujące w innych produktach składniki, takie jak: kwasy organiczne, olejki eteryczne, estry, barwniki; zawiera również: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt, A, B1, B12, C, kwas foliowy. Korzyści ze spożywania miodu, to:
- ochrona przed infekcjami, niwelowanie negatywnych wpływów życia w zanieczyszczonym środowisku oraz takich substancji jak alkohol, nikotyna – ogólnie mówiąc właściwości oczyszczające, antybakteryjne, przeciwzapalne
- poprawia krążenie krwi, oczyszcza naczynia krwionośne (m. GRYCZANY)
- właściwości wykrztuśne (m. SPADZIOWY)
- łagodzi objawy grypy i przeziębienia, stresu i zmęczenie, równoważy ciśnienie (m. LIPOWY)
- niweluje problemy z układem moczowym, kamicę nerkową, zapalenie jelit, biegunkę, stany zapalne jamy ustnej (m. WRZOSOWY)
- pomaga przeciwdziałać schorzeniom serca, ranom, stanom zapalnym górnych dróg oddechowych (m. RZEPAKOWYCH)
- regeneruje błony śluzowe żołądka, zapobiega chorobom wrzodowym, wspomaga trawienie (m. AKACJOWY)
UWAGA NA PROCES DEKRYSTALIZACJI – jest to podgrzewanie skrystalizowanego miodu do temperatury 50 stopni przez około 48 godzin – pozbawia wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych oraz powoduje, że nie jest on trawiony przez ludzkie enzymy (UNIKAJMY W KUCHNI PODGRZEWANIA MIODU POWYZEJ 40 stopni!!!!!).
4) syrop z agawy (310 kcal, 15 ig) - Pozyskiwany z gatunków agawy tequilana i salmiana. Sok wyciska się ze rdzenia i przefiltrowuje oraz odparowuje by zagęścić. Ma zróżnicowane kolory i intensywność smaków. Jego niski indeks glikemiczny jest związany z budową w prawie 80% z fruktozy. W smaku i wyglądzie podobny do miodu, słodszy od białego cukru. Należy na niego uważać w wypadku nietolerancji fruktozy i nie jeść łyżkami, bo jest to wciąż cukier prosty.
- zawiera: żelazo, wapń, potas, magnez
- zawiera inulinę - naturalny probiotyk, który obniża poziom cholesterolu
- duża zawartość błonnik - ułatwia pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom
- zalecany dla osób z cukrzycą typy 2, insulinoopornością
źródło desert-tropicals.com
5) ksylitol (240 kcal, 8 ig) – przeciwieństwo białego cukru, można powiedzieć słodzik idealny. Ksylitol jest naturalną substancją, którą można również znaleźć we jarzynach i owocach włóknistych, kolbach kukurydzy oraz w różnych drzewach liściastych, na przykład w brzozie. Jest on substancją naturalną. Produkt pośredni, który pojawia się w procesie przemiany glukozy w organizmach ludzi oraz zwierząt, a także wielu roślin i mikroorganizmów. Podstawą tego, co go odróżnia i dlaczego czyni go tak wyjątkowym i dobrym dla naszego organizmu jest to, że trawiony jest poza obecnością insuliny, nie powoduje ich nagłych przyrostów i spadków.
- hamuje zaburzenia związane z gospodarką kwasowo-zasadową w organizmie, nie inicjuje procesów fermentacji i nie ma wpływu na przyrost Candidy, a co za tym idzie również na wszelkie objawy z tym związane;
- ułatwia mineralizacji, nie wytrąca witamin i minerałów z organizmu, pomaga w przyswajaniu wapnia i jest doskonałym uzupełnieniem diet osób cierpiących na osteoporozę
- pomaga również w walce z próchnicą – zapobiegawczo oraz kiedy objawy już występują, paradontozą, likwiduje nieprzyjemny zapach z ust
- wzmacnia układ immunologiczny
- zmniejsza łaknienie słodyczy
- nie obciąża organizmu, a przez to opóźnia proces starzenia
- zalecany w diecie osób z nietolerancją glukozy i insulinooporonością (długi metabolizm pozainsulinowy wpływa na unormowanie się poziomów hormonów – chroni przed następstwami związanymi z cukrzycą typu 2- otyłością, zaburzeniami hormonów płciowych, napadami łaknienia oraz skutkami psychicznymi – depresją, spadkiem nastroju jak i pobudzeniem, agresywnością,
- chroni przed powstawaniem torbieli i raka
- wskazana przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przy zapaleniach ucha środkowego, również w astmie, alergie
NA POCZĄTKU STOSOWAĆ Z OSTROŻNOŚCIĄ STOSOWAĆ MOŻE PROWADZIĆ DO BIEGUNEK
UWAŻAĆ NA CHIŃSKĄ PODRÓBKĘ< KTÓRA WYTWARZANA JEST KUKURYDZY
Dużym minusem jest jego wysoka cena – ok. 45 zł za kg.
6) stewia (0,5 kcal, 0 ig) - Stewia to roślina pochodząca z Paragwaju, stosowana kiedyś przez Indian. Niepozorny krzaczek osiąga około 60-70 cm wysokości. Najwięcej słodkiej esencji skupia się w jego liściach. W klimacie Polski najlepiej sadzić ją w połowie maja, a zbierać w połowie września lub nawet na początku października. Można ją hodować również w domu. Wraz ze skracającym się dniem następuje kwitnienie i w stewii spada poziom substancji odpowiedzialnych za jej słodki smak. Dlatego jeśli tylko zobaczymy na niej pierwsze białe kwiatki, powinniśmy ścinać liście. Za słodki smak stewii odpowiedzialne są tak zwane glikozydy stewiolowe, które nie są trawione przez człowieka, a przez to dostarczają 0 kalorii, będąc jednocześnie 250-450 razy słodsze od cukru (sacharozy). Stewia rozpuszcza się w wodzie i alkoholach, nie zmienia swych właściwości pod wpływem ciepła, a więc można stosować ją prawie do wszystkiego. Tak słodka, a
źródło zdrowienazdrowie.pl
- nie powoduje próchnicy,
- nie odżywia Candida, nie ulega fermentacji
- obniża ciśnienie krwi i zwiększa tolerancję glukozy.
- polecana dla osób z cukrzycą, nadwagą, nietolerancją glukozy
- moczopędna i bakteriobójcza
W polskim przemyśle spożywczym stewia prawnie może być dodawana do określonych produktów, określana jest symbolem E960. Jeśli chodzi o sam słodzik, możemy kupić ją w formie: suszonych liści – całych lub mielonych, proszku, pastylek lub esencji. Liście zachowują najwięcej charakteru smaku rośliny – oprócz słodkości, również lekki ziołowy posmak; inne produkty są przetwarzane chemicznie, czasami z niepożądanymi dodatkami, ale komfort smaku jest zupełnie inny, bo zbliża się do cukru, który znamy i jest zdecydowanie bardziej skondensowany, a przez to wydajniejszy. Susz przez to najtańszy – za mielone 25 g zapłacimy już około 4 zł, koszt pastylek to powyżej 20 zł za opakowanie 250 sztuk, a 100 ml esencji ma cenę wahający się w okolicach 50 zł.
SMAK STEWII NA POCZĄTKU MOŻE WYDAWAĆ SIĘ ZNIECHĘCAJĄCY, JEDNAK ZACHĘCAM DO STOSOWANIA JEJ PIERWOTNEJ WERSJI – LIŚCI, SĄ NAJMNIEJ PRZETWORZONE I ZAWIERAJĄ NAJWIĘCEJ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH.
Ktoś Ci kiedyś powiedział, że poniższe produkty są zdrowe:
- musli śniadaniowe lub w formie batonów
- Coca-cola light
- soki owocowe
- jogurty owocowe
- dżemy (wytwarzane przemysłowo)
- guma do żucia?
Nie powinieneś mu ufać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz