Wikipedia
określa odporność jako "niepodatność
organizmu na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych
takich jak brak wody, brak pokarmu, obecność toksyn, pasożytów,
mikroorganizmów chorobotwórczych." Szczególnie w okresie jesienno- zimowym podatność na infekcje
zwiększa się ze względu na warunki pogodowe sprzyjające
wyziębieniu, przemoczeniu. Wszechobecne wirusy sprawiają, że w
aptekach kolejki zawijają się w malownicze serpentyny, sprzedaż
suplementów wzmacniających odporność zwiększa się kilkukrotnie,
a na ulicach, w pracy i w sklepach straszą czerwone nosy. Co zrobić
aby uchronić się przed wydawałoby się nieuchronnym jesiennym
przeziębieniem? Jak wzmacniać odporność bez wydawania fortuny w
aptece?
Wysokiej odporności sprzyjają:
- zdrowa dieta spójna z porą roku
- wypoczynek, odpowiednia ilość snu
- unikanie stresów
- ruch na świeżym powietrzu.
źródło: www.telegraph.co.uk
|
Jemy
sezonowo, wysypiamy się porządnie, nie stresujemy się
niepotrzebnie, spacerujemy codziennie i JUŻ? Wystarczy, żeby nie
chorować? 100% gwarancji nie mamy, ale na pewno przy prowadzeniu
takiego trybu życia prawdopodobieństwo zachorowania na jesienną
grypę mocno spada.
Skupmy
się na diecie. O co chodzi z tą dietą zgodną z porą roku?
Optymalnym stanem w naszym organizmie jest stan neutralny- nie za
zimno, nie za gorąco. W zależności od pory roku czujemy zazwyczaj
albo nadmierne rozgrzanie organizmu lub jego wychłodzenie. Za pomocą
tego co jemy i pijemy możemy obniżać lub podwyższać ciepłotę
ciała. Jesień i zima sprzyjają wychłodzeniu organizmu,
dlatego nasza dieta powinna przede wszystkim rozgrzewać! No to po
kolei:
Zaczynamy
od ciepłego śniadania.
Śniadanie
ogólnie:
- podnosi poziom glukozy we krwi po nocy,
- dostarcza paliwa dla mózgu,
- pozwala na wykorzystanie wysokiej aktywności układu pokarmowego po nocy
- pozwala na utrzymanie odpowiedniego tempa metabolizmu,
- a ciepłe śniadanie pozwala na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości ciepła i utrzymywanie go przez kolejne kilka godzin.
Co jeść na śniadanie?
Pełnowartościowe śniadanie powinno zawierać:
- nierafinowane węglowodany (np. kasze: gryczana, jaglana, jęczmienna, pęczak, ryż brązowy, płatki zbożowe: owsiane, żytnie, jęczmienne, gryczane, jaglane, pełnoziarniste pieczywo),
- białka (orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, jaja,
- tłuszcze (orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, masło naturalne, oleje roślinne tłoczone na zimno).
Przykładowe
pełnowartościowe, jesienne, rozgrzewające śniadania:
- kasza jaglana z pieczonym jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem,
- owsianka jabłkowa z dodatkiem słonecznika i imbiru,
- owsianka kokosowa- gruszkowa z pestkami dyni,
- ryż brązowy z soczewicą czerwoną i kminkiem,
- krem z kaszy jaglanej z suszonymi morelami, słonecznikiem i kurkumą.źródło: www.yumlee.plJemy ciepłe posiłki:
- co najmniej 3 ciepłe posiłki w ciągu dnia (śniadanie oczywiście, obiad to każdy wie i kolacja- może gorąca zupa?)
- dusimy, długo gotujemy, pieczemy.Jemy lokalne, sezonowe produkty.To jest zdrowsze, tańsze, bardziej ekologiczne. Korzystajmy z bogactwa, które mamy w Polsce, bo żywność lokalna w sezonie jest odpowiednia dla naszego organizmu. Gdyby pomarańcze były dla nas zdrowe jesienią, to na pewno by rosły w naszych ogrodach. Zaufajmy naturze w tym względzie.Ziemniaki:
- źródło wit. A, wit. C, błonnika, żelaza, potasu, manganu, miedzi.
Dynia:
- źródło wit. A, wit. B1, wit. B2, wit. C, wit. PP, fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu.
- niskokaloryczna, beztłuszczowa,
- zawiera pektyny i kwasy organiczne
- pestki dyni świetnie radzą sobie w walce z pasożytami układu pokarmowego.
Warzywa kapuściane:
- rzepa, kapusta biała, kapusta włoska, jarmuż, brukiew, kalafior, brokuły, brukselka
- przeciwutleniacze i właściwościach nowotworowych
- odtruwają organizm dbając o prawidłową wydolność układu odpornościowego
Żurawina:
- źródło wit. C
- doskonała w chorobach układu moczowego
- świetnie radzi sobie w walce z pasożytami układu pokarmowego
Buraki:
- lek na anemię
- zawierają antyoksydanty
- zmniejszają poziom złego cholesterolu
- wspomagają leczenie w infekcjach układu moczowego
Cebulowe:
- szalotka, szczypiorek, por, cebula, czosnek
- usuwają toksyny z organizmu
- mają działanie przeciwbakteryjne
Fasola:
- ma działanie: przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe.
Oregano:
- łagodzi wzdęcia,
- działa żółciopędnie,
- działa antyseptycznie i antygrzybiczo.
Tymianek:
- reguluje trawienie,
- skuteczny w łagodzeniu objawów infekcji górnych dróg oddechowych (świetny w inhalacjach).Czosnek:
- stosowany w leczeniu stanów zapalnych i łagodzeniu bólu,
- przynosi ulgę w zgadze i nudnościach
- łagodzi objawy choroby lokomcyjnej.
Cynamon:
- działanie antygrzybicze i antyoksydacyjne.PIJEMY ROZGRZEWAJĄCE NAPOJE, np.:
- kompoty owocowe,
- herbata z kardamonu,
- herbata imbirowa,
- kawa zbożowa/ orkiszowa,
- herbata z pokrzywy,
- herbata z szałwii.OGRANICZAMY SPOŻYCIE SUROWYCH WARZYW I OWOCÓW.
Surowizna obniża
ciepłotę organizmu, co jak wiadomo w okresie jesienno- zimowym jest
niewskazane. Dlatego najlepiej warzywa spożywać na ciepło:
gotować, dusić, piec. Na jesienne obiady i kolacje świetnie
sprawdzą się zupy, zapiekanki, gulasze. Zamiast owoców surowych
lepiej wyciągnąć z piwnicy słoiczki z dżemami, konfiturami,
powidłami i kompotami. Jeśli jednak mamy ochotę na świeże owoce
jedzmy te lokalne, zamiast np. cytrusów.
ZWIĘKSZAMY SPOŻYCIE
KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA 3
Chyba każdy pamięta
smak tranu, który w dzieciństwie wciskano nam przed zimą. Jest to
jak najbardziej uzasadnione, ponieważ Omegi 3 zwiększają odpowiedź
immunologiczną organizmu na patogeny. Zamiast tranu zwiększmy w
naszej diecie ilość oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
nieoczyszczonego oleju lnianego, pestek dyni, nasion słonecznika,
sezamu, orzechów i migdałów.
źródło: www.acreagelife.com |
Nawet najlepiej
skomponowana dieta niestety nie daje nam 100% pewności, że kaszel i
ból gardła nas nie dopadnie. W czasie infekcji jednak oprócz
tradycyjnego leczenia możemy również wspomóc proces powrotu do
zdrowia za pomocą odpowiednio zbilansowanej diety.
Dieta w czasie choroby.
TAK:
- mniejsze porcje
- lekkostrawne potrawy
- duża ilość płynów bez cukru
- dieta bogata w kwasy fenolowe, kwas sorbitanowy, sulfidy, wit. C, wit. B6, wit. A, wit. C, cynk
- polecane produkty: dynia, marchewka, kasza jaglana, owies, ryż pełnoziarnisty, cebula, ziemniaki, sok z dzikiej róży, miód lipowy, gryczany, syrop sosnowy, przyprawy (kurkuma, imbir świeży i suszony, cynamon, kardamon, goździki, czosnek świeży, anyż, kozieradka), zioła (tymianek, szałwia, mięta, rozmaryn, hyzop).
Dieta
w czasie choroby: NIE:
- surowe warzywa i owoce,
- mięso (pomijając takie z długo gotowanego rosołu),
- soki owocowe,
- produkty mleczne,
- słodycze, potrawy smażone,
- zimne napoje,
- w czasie gorączki potrawy i przyprawy rozgrzewające (nie dogrzewamy dodatkowo organizmu)
Powyższe
zasady odżywiania to prosta droga do przebrnięcia przez zimną
część roku bez zakatarzonego nosa i stosów chusteczek w
mieszkaniu. Pamiętajmy, ze dieta to nie wszystko, ale na pewno bardzo
ważny element przy wspomaganiu odporności. Nie pozostaje nic innego
jak tej jesieni i nadchodzącej zimy stawić czoło infekcjom. Powodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz