Bliska naszemu sercu, a właściwie żołądkowi, jest idea, bo odżywiać się produktami, które pochodzą z naszego najbliższego otoczenia. Chodzi o strefę klimatyczną, obszar danego kraju, a nawet region, w którym mieszkamy.
Dlaczego powinniśmy jeść to, co pochodzi z okolic Radomska?
Dlaczego powinniśmy jeść to, co pochodzi z okolic Radomska?
– bo smacznie -
Polska obfituje w bogactwo produktów, szczególnie jesienią. Nie musimy szukać
smaków w dalekich krajach - nasze warzywa i owoce są równie pyszne, i można z
nich wyczarować w kuchni prawdziwe specjały.
– bo zdrowo-
przechowywanie i transport produktów na dalekie odległości wymusza używanie
dużych ilości szkodliwych pestycydów oraz przyczynia się do zanieczyszczenia atmosfery przez spalanie paliwa wykorzystywanego w transporcie.
– bo taniej- możemy
uprawiać ogródek sami, korzystać ze zbiorów babci, cioci, sąsiada albo dotrzeć
do lokalnego rolnika.
– bo ekonomiczniej- kupując
warzywa i owoce krajowe wspieramy lokalnych przedsiębiorców.
Od kilku lat obserwujemy powrót do potraw tradycyjnych, produktów
używanych w kuchni staropolskiej, a ostatnio zapomnianych. Ta wyraźna moda na
poszukiwanie lokalnych smaków, promowana w telewizyjnych programach kulinarnych
zdobywa coraz więcej zwolenników. I bardzo dobrze! Polska to bogactwo warzyw i
owoców, korzystajmy z nich. Twórzmy kuchnię prostą, smaczną, polską, powiązaną
z porą roku. Fest w porę to ukłon w stronę całej obfitości jesiennych upraw.
Ale o tym następnym razem.
źródło www.wiking.edu.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz