piątek, 11 października 2013

Dlaczego lokalnie?

Bliska naszemu sercu, a właściwie żołądkowi, jest idea, bo odżywiać się produktami, które pochodzą z naszego najbliższego otoczenia. Chodzi o strefę klimatyczną, obszar danego kraju, a nawet region, w którym mieszkamy. 
Dlaczego powinniśmy jeść to, co pochodzi z okolic Radomska? 

–    bo smacznie - Polska obfituje w bogactwo produktów, szczególnie jesienią. Nie musimy szukać smaków w dalekich krajach - nasze warzywa i owoce są równie pyszne, i można z nich wyczarować w kuchni prawdziwe specjały.
–    bo zdrowo- przechowywanie i transport produktów na dalekie odległości wymusza używanie dużych ilości szkodliwych pestycydów oraz przyczynia się do zanieczyszczenia atmosfery przez spalanie paliwa wykorzystywanego w transporcie.
–    bo taniej- możemy uprawiać ogródek sami, korzystać ze zbiorów babci, cioci, sąsiada albo dotrzeć do lokalnego rolnika.
–    bo ekonomiczniej- kupując warzywa i owoce krajowe wspieramy lokalnych przedsiębiorców.

Od kilku lat obserwujemy powrót do potraw tradycyjnych, produktów używanych w kuchni staropolskiej, a ostatnio zapomnianych. Ta wyraźna moda na poszukiwanie lokalnych smaków, promowana w telewizyjnych programach kulinarnych zdobywa coraz więcej zwolenników. I bardzo dobrze! Polska to bogactwo warzyw i owoców, korzystajmy z nich. Twórzmy kuchnię prostą, smaczną, polską, powiązaną z porą roku. Fest w porę to ukłon w stronę całej obfitości jesiennych upraw. Ale o tym następnym razem.



źródło www.wiking.edu.pl





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz