piątek, 21 marca 2014

Wiosenne oczyszczanie organizmu

1.   Dlaczego powinniśmy oczyszczać nasz organizm?

To pytani nasuwa kolejne, dlaczego możemy sądzić, ze nasze ciało jest brudne. Poniżej podam trzy główne powody takiego stanu rzeczy:

1. żyjemy w skażonym świecie. Przemysł jest wszechobecny. Objął również takie gałęzie, jak hodowla zwierząt, generując ogromne zanieczyszczenie. Rozwijają się nowe technologie, która nie respektują praw natury. Metale ciężkie, spaliny, dwutlenek węgla w ogromnym stężeniu unoszą się w powietrzu miast, w których mieszka większość z nas.

2. żyjemy w sposób, który nie jest zgodny z naszą naturą – zwykle pracuje w trybie siedzącym albo ruszamy się w pracy w sposób schematyczny, obciążając tylko wybrane partie mięśni, co odróżnia nas od ludzi żyjących blisko natury. Ich ruch jest zróżnicowany i angażuje całe ciało. Żyjemy w trybie dalekim od natury – wielkie miasta, pospiech, stres, które mnożą przyczyn tego, by utrzymać złą kondycja psychiczna; nasze relacje z innymi ludźmi są często powierzchowne, a z pewnością rzadko ubogacające; zgubiliśmy też więź między naszym ciałem i duchem – są one osobne nie rozwijają się harmonijnie.

3 odżywiamy się bardzo źle – jemy w większości jedzenie, które przyjechało do nas z drugiego krańca świata, negując tym samym nasze biologiczne korzenie związane z narodzinami w danym miejscu na ziemi; rośliny uprawiane są w ekspresowym tempie, często wręcz bez użycia ziemi, w której skupia się energia potrzebna nam do życia, zrywane nim osiągną pełną  dojrzałość, przeładowane pestycydami i środkami ochrony roślin; o hodowli zwierząt współcześnie raczej trudno jest mówić, bardziej uzasadnione jest nazywać „to” przemysłem spożywczym, który stwarza zwierzętom okropne warunki do życia – nie żyją w godny sposób, nie mogą godnie umierać, a więc mięso które pozostawiają  nie może być zdrowe.  Za życia przeładowane są hormonami, sterydami, antybiotykami. Nie zapominajmy o genetycznych modyfikacjach. Gotowe produkty na półkach sklepowych są wysoce przetworzone, konserwowane, aromatyzowane, barwione. 
W zły sposób odżywiamy również naszą skórę stosując chemicznie wytwarzane kosmetyki, zapominając o tym, że natura dała nam całą gamę zdrowych kosmetyków – uwierzcie, natura może podkreślać nasze piękno i zachowywać nasz wygląd świeżym. 
To samo tyczy się środków czystości. Używamy chemikaliów, których opary unoszą się w naszych „czystych” domach, zapominając o tym, że natura zaopatrzyła nas również w "detergenty". 
Współcześnie również zażywamy najwięcej syntetycznych leków w całej historii ludzkości, pozwalają nam one ukryć objawy, nie leczą przyczyn chorób. Najchętniej stosujemy: antybiotyki, hormony, suplementy diety, na przeziębienie, przeciwbólowe, na różne przypadłości. 
Zdecydowanym problemem jest również to, że jedzenie bombarduje nas z każdej strony – możemy sięgać po nie w każdej chwili i objadać bardziej, niż tego potrzebujemy.

O ile pierwszy czynnik to praca całych społeczności, o tyle dwa kolejne każdy może zadbać sam. Są to wybory bardzo subtelne i subiektywne, które odbywać muszą się w zgodzie z własnym ciałem i „duchem”. Niezgoda na współczesny promowany styl życia i „TAK” dla zmian, to bardzo dobry punkt wyjścia. Wszystko, informacje poniżej są subiektywnym zbiorem sprawdzonych przeze mnie, znajomych lub autorów różnych publikacji, faktów, które mogą nam pozwolić na przywrócenie homeostazy naszego organizmu. Jeśli zamierzasz stosować detoksykację, rób to świadomie i odpowiedzialnie - rzeczy, które działały w moim przypadku, nie koniecznie muszą zadziałać u Ciebie, to Ty odpowiadasz za ich konsekwencje, dlatego skonsultują się najpierw z lekarzem.

2.   Objawy wpływu toksyn na nasze organizmy

W bardzo ogólny sposób przedstawiłam, dlaczego należy co jakiś czas oczyszczać, w pewnym sensie restartować, nasze ciała. Celem zachowania harmonii w naszym organizmie jest to, by zdolność usuwania toksyn zawsze była wyższa od ilości toksyn znajdujących się w naszym organizmie. Dlaczego tak powinno być? Długotrwałe, wysokie stężenie toksyn prowadzi do wielu deficytów. Poniżej lista chorób – przeczytaj proszę i zastanów się ile z nich doskwiera Tobie:

wzdęcia brzucha, zaparcia, gazy, czarny nalot na zębach, szary, biały lub lekko żółty nalot na języku, pojawienie się na ciele znamion, piegów, wiszących brodawek, wągry,  egzemy, alergie, zabarwiony na żółto spód języka, worki pod oczami, białe kropki na paznokciach, zmęczenie, depresja, zaburzenia koncentracji, obniżenie odporności, nieprzyjemny zapach ciała, obniżenie sprawności fizycznej, kamienie żółciowe, podwyższony poziom cholesterolu, zaburzenia hormonalne, bóle głowy, przetłuszczające się, wypadające włosy, choroby wirusowe, uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik, problemy z cerą, cellulitis, szybkie męczenie się i uczucie ciągłego zmęczenia, obniżony popęd seksualny, nadwaga, napady głodu, kamienie nerkowe, nadciśnienie, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, bóle głowy, migreny, bóle żołądka, anemia, biegunka, powiększenie węzłów chłonnych, nocne zgrzytanie zębami, zespół jelita drażliwego, czerwone oczy, zmiany owalu twarzy, zaburzenia snu, hemoroidy, sterczący brzuch, grzybica, cukrzyca, choroby nowotworowe, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, żylaki, jaskra, parodontoza, choroby dróg moczowych, padaczka, guzki tarczycy, torbiele jajników, nadwaga, niepłodność

3, 10, połowa? Jako dzieci jesteśmy jak czysta karta. W ciągu naszego życia wypracowujemy historię naszych chorób. I niestety większość z nich dotyka nas na nasze własne życzenie. Dorobiliśmy się ich, dzięki tym wspomnianym w punkcie pierwszym czynnikom. Nadpobudliwość systemu odpornościowego doprowadza do wyczerpania organizmu. Pogarsza się zdrowie i witalność organizmu, upośledzony zostaje proces wydalania, prowadzi to do gromadzenia się w organizmie resztek po procesie metabolizmu, które następnie zamieniają się w substancje toksyczne.

3. Co to jest oczyszczanie?

Ale nie warto patrzeć wstecz, dlatego chcę opowiedzieć, jak przywrócić właściwe funkcje w naszym organizmie, czyli jak posegregować nasze „śmietnisko”. Oczyszczanie, inaczej detoksykacja, to pozbycie się z naszego organizmu toksycznych substancji, które jak już wspomniałam, mogą pochodzić ze środowiska zewnętrznego i z naszego wnętrza. Toksyny zbierają się głównie w płucach, jelitach, stawach, wątrobie, tkance tłuszczowej, skórze, włosach.

Dlaczego wiosna jest dobrym czasem na oczyszczanie:
- zimą zwykle odżywiamy się gorzej, nasza odporność jest obniżona
- wiosna obfituje w świeże, surowe warzywa i owoce, które powinny stać się trzonem naszej właściwej diety
- naturalnie wszystko budzi się do życia, słońce podtrzymuje nasz dobry nastrój
- zmniejsza się ryzyko ewentualnego wychłodzenia organizmu
Jesień też jest dobrym czasem na oczyszczanie – obfitość spiżarni, nasze baterie naładowane są po lecie, stanowi ono wtedy przygotowanie na zimowe infekcje.


źródło internet

W kontekście odżywiania wyróżniamy kilka elementów, z których powinniśmy oczyszczać nasz organizm.
- złogi – powstają w sutek złego strawienia pożywienia (jedzenie w pośpiechu, słabe gryzienie pokarmu,  picie w trakcie i zaraz po posiłku, złe komponowanie posiłków, przeładowanie pokarmów węglowodanami, tłuszczami i białkami.) Ich ciężar może dochodzić do 8-20 kg i zalegajać 20-30 lat. Złogi, jako organiczne substancje, są centrum różnorodnych procesów, w wyniku których przez cały ten czas wypuszczając do naszego organizmu ogromne ilości toksyn. Pamiętają Państwo reklamę, w której powtarzano hasło „Odporność znajduje się w jelitach”? To prawda – przez ściany jelita grubego do naszego organizmu dostają się wszelkie, rozłożone wcześniej do przyswajalnych form) składniki odżywcze. 
Problem pojawia się w momencie, kiedy nasz organizm, przeciążony pracą nad trudnostrawialnym „nowoczesnym” pokarmem, nie radzi sobie ze strawieniem – w jelitach powstają i zostają, niestrawione fragmenty pokarmu, tworzą się złogi, kamienie kałowe, które gniją, fermentują i powodują namnażanie się toksyn w jelitach. Zmniejszają obszar wchłaniania się pokarmu. Uszkadzają ścianki jelita. A przez te ubytki wszelkie substancje (również te złe) trafiają do naszego krwioobiegu i krążą z krwią po całym organizmie i nie pozostają bez wpływu na całe układy.

- pleśń, grzyby – są efektem złego trawienia i podtrzymują ten proces w patologicznej formie, powodują procesy fermentacyjne oraz rozrost nieprawidłowej flory bakteryjnej. Często również dostarczane z pożywieniem – suszone owoce, sery pleśniowe, orzechy bez łupin, paczkowane kiełki, zepsute pożywienie, produkty mączne, szczególnie oczyszczone.

- pasożyty, które mają doskonałe środowisko do rozwoju przez czynniki wskazane wcześniej, pochodzą z zanieczyszczonego pożywienia, które przyjmujemy, głównie z mięsa, nabiału, źle umytych warzyw i owoców, zanieczyszczonej wody, publicznych toalet, pływalni, od zwierząt domowych. Choroby pasożytnicze, biorąc pod uwagę ilość chorych, znajdują się na czwartym miejscu po chorobach sercowo-naczyniowych, nowotworach i udarze. Pasożyty kradną cenne składnik odżywczei z naszego pożywienia i wydalają toksyny, które powoli wyniszczają nasz organizm.

Jest pięć najważniejszych organów w naszym ciele odpowiedzialnych za trwający naturalnie, przez całą dobę proces oczyszczania:
- wątroba – biochemiczne dezaktywacja toksyn
Najbardziej wyniszczające dla niej są: rafinowany cukier, biała mąka, tłuszcze nasycone, alkohol i inne używki. A skutkiem jej przepracowania są piasek i kamienie w woreczku żółciowym oraz odkładanie się soli w stawach (bóle stawów)
- jelito grube - jeśli oczyszczamy po kolei poszczególne partie ciała, zacząć należy od jelit, otworzą one znaczącą drogę do uwalniania toksyn z układu pokarmowego
- nerki – zniszczone prze małą ilość płynów i przebialkowiona dietę, szybko zauważalnym efektem takiego zbilansowania posiłków są kamienie na nerkach  oraz różnego rodzaju zapalenia
- skóra – zaczopowana przez kosmetyki, narażona na czynniki zewnętrzne, źle odżywiona, w bliskim związku z tkanką tłuszczową, która jest "śmietnikiem" naszego organizmu


4. Metody oczyszczania organizmu

Charakter naszej diety oczyszczającej może być bardzo różny. Możemy wybrać taką, która będzie zgodna z naszymi upodobaniami, będzie miała jak najmniej negatywnych skutków ubocznych, które akurat dla nas będą trudne do zniesienia. Detoksykacja może oczyszczać nasze ciało jako całość lub skupiać się na poszczególnych organach. Może trwać 1 dzień, tydzień lub kilka miesięcy. Wszystko zależy od tego, czego potrzebujemy. Najważniejszą ich zasadą jest sumienne przestrzeganie założeń – grzyby, pasożyty i wirusy tylko czekają, aż stworzymy im znów dogodne warunki do rozwoju. Będą atakować ze zdwojoną siłą zaadaptowane do trudnej sytuacji.
Poniżej przedstawiam krótką charakterystykę holistycznych diet oczyszczających:

- sokoterapia (dr Gerson) – opiera się na spożywaniu pokarmów w postaci świeżo wyciśniętych soków – absolutnie nie soków z kartonów, ani nawet nie tak zwanych sków jednodniowych. Świeżo wyciśnięte soki           owocowe i warzywne zaopatrują organizm w mnóstwo witamin, mikroelementów i soli mineralnych. Usuwają martwe komórki, rozpuszczają śluz, rozpuszczają sole i kamienie, niektóre zapobiegają chorobom nowotworowym. Kolejną ich zaletą jest to, że są szybko przyswajane przez organizm – w ciągu około 30 minut. Mają wysokie walory smakowe.
Soki należy pić powoli, małymi łykami, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Soki owocowe zachowują wszystkie zdrowe składniki do 4 godzin po przyrządzeniu, natomiast warzywne – do około 10 godzin. Soki należy przygotowywać wyłącznie ze świeżych, nie zepsutych, warzyw i owoców. Do soków absolutnie nie należy dodawać cukru. Jeśli któryś sok będzie trudny do wypicia, np. z cytryny, należy dodać miodu. Być może nie dadzą nam na początku uczucia sytości, do którego jesteśmy przyzwyczajeni, ale możemy być pewni, że odżywiają nasz organizm, dając mu siłę, do tego by przeprowadzać proces oczyszczania.
Szczególnie warte polecenia soki, to: buraczany, marchwiowy, z kapusty, z zielonych liści, z dzikich roślin (od marca fiolek, storotka, rzeżucha, mniszek, podagrycznik, rukiew wodna, pokrzywa, babka, barszcz zwyczajny)


źródło internet


- dieta owocowo-warzywna (dr Dąbrowska) – obejmuje okres od kilku dni do kilku tygodni, kiedy spożywa się pokarmy oparte na warzywach niskoskrobiowych, np: korzeniowe (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew), kapustne (kapusta, kalafior, brokuł), cebulowe (cebula, por, czosnek), dyniowate (dynia, kabaczek, ogórki), psiankowate (pomidor, papryka), liściaste (sałata, natka pietruszki, zioła). Równocześnie można spożywać niskocukrowe owoce takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód. Szczególnie cenne są zielone soki, które pochodzą z zielonych pędów roślin. To bogate źródło bioaktywnych składników, posiadają chlorofil, którego budowa chemiczna jest podobna do hemoglobiny, mają aktywne enzymy, które oczyszczają, odtruwają, odnawiają krew, ułatwiają trawienie, alkalizują, dostarczają tlenu, energii, witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnej postaci. Warzywa i owoce można jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych, pieczonych. Wśród napojów poleca się picie: wody, soków warzywnych i owocowych, herbat owocowych lub ziołowych, kompotów bez cukru, wywarów z warzyw. Odżywiamy się najwyższej jakości pokarmem, którego dzienna wartość kaloryczna nie przekracza 800 kcal.

- głodówki –  są naturalnym procesem. W kulturze, w której często przejadamy się, jest to być może zaskakujące – a przede wszystkim nie jest lansowane, bo przemysłowi spożywczemu i farmaceutycznemu w ogóle się nie opłaca. Niemniej jednak mają one zbawienny, regenerujący wpływ na nasze ciało. Polegają na takim przestawieniu organizmu, by odżywianie zewnętrzne zamienił na wewnętrzne – zaczął czerpać z magazynów wewnątrz ciała przez wyłączenie ośrodka głodu w mózgu. Przez takie działanie otwieramy drogę procesowi, podczas którego dochodzi do rozpadu tkanki tłuszczowej. Zależy nam na tym bardzo, ponieważ tkanka tłuszczowa jest magazynem toksyn zgromadzonych w naszym organizmie. Dzięki jej rozpadowy, toksyny zostają uwolnione. Trzeba jednak uważać, na to jak gwałtownie zachodzi proces – przy dużej nadwadze lub przy długim czasie trwania głodówki, może dojść do wtórego zatrucia. Taką detoksykacje poleca się na krótki czas ok. 3 dni, 7 w porozumieniu z dietetykiem, dłuższy przy profesjonalnej kontroli różnych wskaźników naszego zdrowia. Glodowkę można rownież stosować regularnie – np. jeden dzień w tygodniu, 1 tydzień w miesiącu.

- dieta zasadowa – ma za zadanie przyworcenie równowagi ph w naszym organizmie. Powinno ono skłaniać się w stronę zasadowego, w najgorszym razie być neutralne. Współcześnie jednak zakwaszenie organizmu jest powszechne – proces ten, któremu towarzyszy większość choroby wspomnianych na początku artykułu, jest możliwy do zahamowania i odwrócenia poprzez odpowiednio skomponowaną dietę opierająca się o żywność o zasadowym ph. Pod tym linkiem możecie znaleźć informacje o tym, jaki odczyn mają składniki pokarmów, których spozywacie. Polecam rownież zapoznać się z informacjami dotyczącymi diety i profilaktyki antygrzybiczej, np. tu.

- monodiety – mam o nich zdanie raczej negatywne, uważam, że lepsze jest całkowite wyciszenie układu pokarmowego przez głodówkę, przejście na wewnętrzny sposób odżywiania, niż dostarczanie tylko jednego składnika i pozostawianie organizmu z ciągłymi deficytami. Takie zachowania dietetyczne mogą prowadzic do zakwaszenia organizmu (znanym przykładem, zaznaczam, że nie z kregu diet oczyszczających jest dieta bialkowa dr Dukana, która doprowadziła do ruiny zdrowotnej wiele osób)

- za pomoca suplementów – absolutnie jestem przeciw, to kolejny przykład niszy, w którą wtyka swój nos przemysł farmaceutyczny. Moje zdanie jest jednoznaczne: komu, jak komu, ale przemysł farmaceutyczny jest ostatnim, ktoremu może zależec na zdrowym spoleczeństwie. Jest to zwykle droga i doraźna metoda, która często ukrywa skutki i nie zajmuje się przyczynami problemów zdrowonych.


5. Zasady każdego z właściwych sposobów oczyszczania

Da się zauważyć, że wymienione przeze mnie sposoby na detoksykację łączy kilka wspólnych zasad. Są nimi: 

  •       Odstawienie wszelkich używek: czekolady, herbaty, kawy, papierosów, leków – przeciwbólowych, antybiotyków, suplementów, alkoholu, narkotyków. Detoksykacja to czas na przywrócenie organizmowi naturalnego rytmu. Naszym celem jest możliwość słyszenia jego potrzeb, które często są zagłuszane lub stymulowane przez wymienione używki.
  •       Zminimalizowanie zawartości węglowodanów, białek i tłuszczów, przejście na odżywianie wewnętrzne. Dieta lekkostrawna, często nisko kaloryczna, ale zawierać jak najwięcej witamin, minerałów, mikroelementów i antyoksydantów. Nasz uład trawienny nie może w tym czasie skupiać się na złożonym procesie trawienia. Ma dostać składniki, które łatwo przyswoić, za pomocą których wpełni odżywi się i będzie mógł zająć się wydalaniem toksyn.
  •       Dostarczanie dużej ilości błonnika.Błonnik działa jak naturalna szczotka, która wymiatanie złogów z naszych jelit.
  •       Dostarczanie ok. 2 litrów czystej wody dziennie. Błonnik pęcznieje i magazynuje dużo wody, wzmożone są procesy wydalnicze – pot, mocz, kał. Jest naturalnym oczyszczającym strumieniem. A więc zapotrzebowanie na nią znacznie wzrasta.
  •       Słuchanie własnego ciała
  •       Pozytywne nastawienie, akceptacja skutków ubocznych
  •       Zrównoważona aktywność fizyczna, ćwiczenia oddechowe – wzmacnia potliwość, podwyższa poziom energii, wpływa na wydzielanie się serotoniny, która ważna jest w tym trudnym czasie, podnosi temepreturę ciała. Ćwiczenia oddechowe natleniają organizm, powodują, że krew szybciej krąży, ale również uspakajają nas.
  •       Częste kąpiele, sauna, masaże – nasze ciało może w tym czasie brzydko pachniec, ponieważ oczyszcza się przez skóre, nie stosujemy antyperpsirantów, sauna rozszerza naczynia krwionośne, czyli otwiera droge do uwalniania toksyn, masaże nas relaksuja, rozluźniają i wprowadzają w dobry nastrój
  •       Odpowiednia ilość snu – walka z toksynami jest wyczerpująca, dieta niskokaloryczna powoduje spadek energii, brak nam stymulantów z punktu pierwszego, jedynym rozwiązaniem tej trudnej sytuacji, jest przyjęcie jak najbardziej naturalnej postawy, czyli pójście spać.
  •       Dokładne mycie rąk i wszelkich produktów spożywczych
  •       Nieużywanie antyperspirantów i syntetycznych kosmetyków – nie zamykajmy drogi ujścia toksynom.

źródło internet



6. Produkty spożywcze, które bezwzględnie należy odrzucić w okresie oczyszczania organizmu:


  •       Napoje: herbata, kawa, pasteryzowane soki owocowe i warzywne, słodzone, gazowane napoje, alkohol – wywierają duży wpływ na nasz organizm, są stymulantami poprawiają nastrój, podnoszą ciśnienie krwi, temperaturę ciała, uzależniają, zakwaszają i są doskonalą pożywką dla grzybów, pleśni, pasożytów, wirusów
  •       Słodycze i inne zawierające cukier – napędzają proces fermentacji
  •       Nabiał, szczególnie sery żółte, pleśniowe, dojrzewające – powodują rozrost pleśni i grzybów w naszych jelitach. Jeśli chcesz pozostaw: jogurt naturalny, kefir, maślankę – zawierają dobre kultury bakterii, które pozwalają odbudować florę bakteryjną.
  •       Mięso – zawiera ogromne ilości antybiotyków, hormonów szczepionek, pasożytów, jest trudnostrawialne, obciąża układ pokarmowy.
  •       Drożdże – aktywizują rozrost niekorzystnej flory.
  •       Produkty mączne i inne oczyszczone ziarna – w układzie pokarmowym zamieniają się w kleistą substancję, która nie pozwala na wchłanianie się składników odżywczych, sklejanie kosmków jelitowych, doskonałe węglowodanowe środowisko dla rozwoju pleśni i grzybów; przy restrykcyjnych dietach zaleca się odrzucić również wszelkie kasze, ziarna, orzechy
  •       Produkty przetworzone – gotowe dania, wędzonki, puszkowane, z dodatkiem konserwantów, barwników, aromatów



7. Produkty, które powinny znaleźć się w diecie oczyszczającej:

  • ZIELONE WARZYWA: jarmuż, szpinak, botwinki, natki – pietruszki, marchewki, kolendry, rzodkiewki, szczaw, seler naciowy, Salaty roóżnego rodzaju, jarmuż, 
  • Kiszonki: kapusta, ogórki, cytryny, buraki 
  • Warzywa: kapusta, cebula, czosnek, seler, por, brokuły, kalafior, cukinia, brukselka, kielki, buraki 
  • Owoce: cytryna, jabłko, awokado, pomidor, grejpfrut, leśne 
  • duża ilość błonnika 
  • czysta woda (polecam ze średniej półki szczególnie Cisowiankę i Żywiec Zdrój, nigdy niegazowane, te zawsze mają kwaśne pH) 
  • kasze – warto od czasu do czasu spożywać kasze gryczana niepaloną lub jaglaną (najzdrowsze lokalne kasze) 
  • dieta rozdzielna

8. Bezpieczna detoksykacja


Kilka zasad bezpieczeństwa na ten trudny dla naszego organizmu czas:
  • Należy wykluczyć choroby wątroby, nerek, kamicę, cukrzycę, wrzody żołądka i dwunastnicy, dnę moczanową. Innym przeciwwskazaniem są choroby wyniszczające jak krańcowa niewydolność narządów, choroba nowotworowa w stadium zaawansowanym, stany związane ze wzmożonym metabolizmem jak nadczynność tarczycy. 
  • Nie stosować u dzieci i w okresie dojrzewania, rekonwalescencji pooperacyjnej, ciąży, czy w wypadku dużej aktywności fizycznej. 
  • Dieta jest przeciwwskazana w przypadku transplantacji narządów np. nerek i w ciężkich depresjach. 
  •  Jeśli znacznie zmieniamy swój styl odżywiania lepiej pozostać pod kontrolą lekarza. Należy omówić stosowanie leków, które bierzemy przed oczyszczaniem. Zmienia się metabolizm, który może wplywnąć na ujawnienie się niepożądanych skutków ubocznych medykamentów. Warto również wykonać podstawowe badania naszego stanu zdrowia. Prze cały czas kontrolować: ciśnienia i poziomu cukru, cholesterolu.
Ciekawostka: Badanie żywej kropli krwi. Polega na obserwacji pod mikroskopem kropelki krwi bezpośrednio po jej pobraniu, niedużej niż 30 min. Obraz, który można zobaczyć w badaniu, pozwala wyciągnąć bardzo istotne wnioski, dotyczące organizmu. Za pomocą tej metody mogą być zauważone zmiany we wczesnym stadium. Badając obraz krwi w mikroskopie można określić ewentualne zaburzenia czy zagrożenia i to jeszcze z dużym wyprzedzeniem, zanim pojawią się fizyczne objawy! W badaniu możesz zobaczyć obrazy świadczące o obecności pasożytów, grzybów, toksyn oraz stan swoich krwinek, których nieprawidłowości wskazują na zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej, niedotlenienie, atak wolnych rodników, brak witamin i minerałów.



9. Pierwsze efekty oczyszczania organizmu:

Oczyszczanie jest procesem trudnym dla naszego organizmu. Zmienia zupełnie jego przyzwyczajenie oraz powoduje uwolnienie wielu uwięzionych w poszczególnych komórkach toksyn. Efektem tego są pojawiające się w pierwszym okresie prowadzenia diety oczyszczającej nastepujące skutki uboczne:

  • Spadek masy ciała 
  • Problemy skórne 
  • Osłabienie, senność, koncentracją, nerwowość 
  • Bóle głowy 
  • Wzdęcia, bóle brzucha 
  • Katar 
  • Bezsenność
Objawy „kryzysów ozdrowieńczych”, jak nazywa je dr Dąbrowska, zwykle występują na początku diety, często ustępują samoistnie i najczęściej nie wymagają leczenia, wiążą się z mobilizacją własnych samoleczących mechanizmów. Są to objawy korzystne, świadczące o większej aktywności układu immunologicznego w rozpoznawaniu i niszczeniu bakterii. Po kryzysach obserwuje się najczęściej stopniową poprawę samopoczucia i ustępowanie chorób.


źródło internet



10. Jak przetrwać trudny czas detoksu?

Aby łatwiej przetrwać ten trudny czas, proponuję wprowadzenie do swojego stylu życia kilku innowacji.
  • Odpoczywaj, wysypiaj się 
  • —Pozostań w kontakcie z naturą 
  • Zachowaj zrównoważoną aktywność fizyczną 
  • Relaksuj się, medytuj, stosuj ćwiczenia oddechowe 
  • Korzystaj z aromaterapii, sauny, masaży 
  • Bierz cieple kąpiele, masuj ciało szczotką 
  • Podtrzymuj pozytywną postawę, pełną wdzięczności, nie zapominaj o swoim celu 
  • Poprzez detoksykację organizmu niwelujemy skutki codziennego stresu, który jest podstawowym czynnikiem powodującym dysharmomię w organizmie (zakwasza organizm). W trakcie kuracji oczyszczającej zalecany jest czas wyciszenia, skupienia się nad tym, co tu i teraz. Jest to doskonały moment, aby poznać swój organizm, zrozumieć go i nauczyć się radzić ze swoimi ograniczeniami.
11. W jaki sposób możesz wspomagać swoje oczyszczanie organizmu?
  • ssanie oleju słonecznikowego codziennie na czczo okolo 10 min. Dlaczego? Błona śluzowa jamy ustnej jest w półprzepuszczalna oraz dobrze ukrwiona, natomiast olej ma właściwości wiążące toksyny. Tym samym krew przynosi toksyny, które łączą się ze ssanym olejem, a następnie wypluwane. 
  • lewatywy, hydrokolonoterapia - pozwalają one w mechaniczny sposób pozbyć się trudnych do usunięcia złogów z jelita grubego. 
  • —plastry oczyszczające 
  • —codziennie na czczo szklanka cieplej wody lub wody z sokiem z cytryny 
  • —przed snem łyżka z domowego antybiotyku 
  • —oczyszczanie biorezonansem 
  • —płukanie zatok 
  • stosowanie przypraw i ziół: liść laurowy, goździki, imbir, kurkuma, anyż, kora dębu, piołun 


12. Długotrwale efekty oczyszczania:

Jednak ten często wymaający od nas wiele trudu, poświęcenia, wyrzeczeń i innych niedogodności, czas, kończy się a wraz z nim możemy obserwować wspaniałe efekty:
  • Spadek masy ciała 
  • Poprawa odporności
  • —Wzrost energii i wyższa wydolność fizyczna 
  • Poprawa krążenia krwi 
  • Poprawa koncentracji, samopoczucia, 
  • Złagodzenie stanów lękowych, poprawa jakości snu 
  • Wzrost wiary w swoje siły 
  • Regeneracja mięśni, stawów, tkanek 
  • Opóźnienie procesów starzenia oraz poprawa wyglądu zewnętrznego 
  • Zmiana nawyków żywieniowych 
  • Oczyszczona śluzówka jelit będzie lepiej przyswajać substancje odżywcze ze spożywanych produktów, a w ten sposób poprawi się trawienie i codzienne oczyszczanie.

źródło internet


red. Agnieszka Szydziak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz