środa, 26 marca 2014

Jak zrobić dobre zakupy spożywcze?

Zakupy spożywcze, to dla wielu udręka. Ciągłe dylematy, co zrobić, by zaspokoić gusta całej rodziny, nie nadszarpnąć rodzinnego budżetu i karmić naszych najbliższych jak najzdrowiej. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek-inspiracji, które pozwolą Wam zamienić czas zakupów w sprawnie realizowane przedsięwzięcie. Zatem po kolei...

1. Lista zakupów.

Przed wybraniem się do sklepów róbcie listę potrzebnych zakupów. Żeby ją stworzyć musicie znać Wasz jadłospis na kilka kolejnych dni. Poświęćcie chwilę czasu na rozmowę z najbliższymi o ich smakowych potrzebach oraz poszukajcie w internecie nowych, ciekawych, zdrowych przepisów. Zapewniam, to bywa niezwykle inspirujące, rodzina doceni Waszą innowacyjność, a na podstawie spisu używanych składników lista zakupów stworzy się sama.
Polecam stworzenie kilki karteczek, z uwzględnieniem kilku sklepów, np. w jednym kupicie taniej pewne produkty, w innym trudno dostępne, a na targu produkty świeże.

2. Jeśli coś jest reklamowane, to znaczy, że nie jest warte tego, żebyś to jadł

Pamiętaj o tej zasadzie - przyglądaj się uważnie reklamom na ulicach i w mediach, a potem porównuj je z półkami sklepowymi. Zauważyłeś, że na bilbordach nikt nie reklamuje marchewki, jabłek, czy orzechów?Naturalne produkty bronią się same - smakiem, kolorem, strukturą, zapachem, dostarczają wszystkiego, co nam potrzebne. Choć z pozoru może nam się wydawać, że najbardziej przepadamy za wysoko-przetworzonym jedzeniem, to tylko kwestia nawyku - nasze ciała najbardziej lubią to, co NATURALNE.

3. Oglądaj opakowanie

Czasami produkt ukryty szczelnie w opakowaniu odsyła nas do wyobrażeń o produkcie, które nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością. Producent małym druczkiem dopisuje "propozycja podania". Nasuwa to jeden wniosek: uważnie przyglądaj się liście składników, gramaturze i miejscu produkcji. Nie daj się nabrać na myśl o tym, że za znaną marką stoi najwyższa jakość - zwykle to małe zakłady spożywcze produkują żywność mniej przetworzoną.

4. Skład

Skład produktów spożywczych zawiera współcześnie nierzadko całą "tablicę Mendelejewa". Enigmatyczne określenia i składniki, które zupełnie nie kojarzą nam się z odżywianiem sprzed zaledwie 10-15 lat, mogą zapalić nam czerwoną lampkę: "jestem w sklepie, czy laboratorium chemicznym?". Kilka zasad, co do składu produktów:
- im krótszy, tym lepiej
- im bardziej zrozumialy, tym lepiej
- kolejność pozycji w składzie pokrywa się z kolejnością procentowego udziału danego składnika w produkcie
Do produktów z "podejrzaną" listą składników podchodzimy z ostrożnością, unikajmy tych, w których pojawiają się:
konserwanty, barwniki, zagęstniki, aromaty i wzmacniacze smaku (np. glutaminian sodu - E621, guanylan wapnia - 629, inozynian disodowy - E631), spulchniacze (winian potasu E336, fosforany wapnia E341, winian wapnia E354, adypinian sodu E356, adypinian potasu E357, difosforany E450, węglany amonu E503, fosforany glinowo-sodowe E541, kwas glukonowy E574, lakton kwasu glukonowego E575), utwardzacze, substancje słodzące (syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam, acesulfam), lecytyna sojowa, gluten, skrobia kukurydziana - zwykle pochodzą z upraw genetycznie modyfikowanych.

5. Wartości odżywcze

Przy tej pozycji warto zwrócić uwagę na "węglowodany", pod którymi zawarta jest informacja o cukrach prostych oraz na "tłuszcze" i "w tym kwasy tłuszczowe nasycone", które odpowiedzialne są za większość chorób cywilizacyjnych, cukrzycę, podwyższony cholesterol, nadciśnienie, miażdżycę.

6. Symbole i oznaczenia

W Polsce temat dobrego oznaczania produktów spożywczych raczkuje. Najczęściej pojawiają się oznaczenia alergenów, w mniejszym stopniu żywności bio i eko, a marzyć możemy jedynie o jasnym określaniu produktów wegetariańskich, wegańskich, surowych


źródło internet 


ZŁOTE ZASADY DOBRYCH ZAKUPÓW SPOŻYWCZYCH:


1. Rób zakupy z listą potrzebnych produktów
2. Kupuj produkty jak najbardziej naturalne, nie zadawalaj się wysoceprzetworzonymi produktami tylko dlatego że są gotowe lub łatwe do przyrządzenia i szybkiego spożycia
3. Skracaj dystans produkt-klient - kupuj lokalnie, sezonowo, znajdź własnych dostawców, którzy mogą zagwarantować jakość swoich produktów
4. Ustal hierachię jedzeniowych prioryteów - cena, jakość, ilość, zdrowie - i według tych zasad dokonuj wyborów
5. Zawsze pamiętaj: NIECH POŻYWIENIE BĘDZIE LEKARSTWEM, A LEKARSTWO POŻYWIENIEM
6. Unikaj pseudo-zdrowych produktów: musli, jogurtów owocowych, soków owocowych, margaryn, dżemów, surówek, uważaj na: ciemne pieczywo, masło, herbaty


red. Agnieszka Szydziak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz