1. Lista zakupów.
Przed wybraniem się do sklepów róbcie listę potrzebnych zakupów. Żeby ją stworzyć musicie znać Wasz jadłospis na kilka kolejnych dni. Poświęćcie chwilę czasu na rozmowę z najbliższymi o ich smakowych potrzebach oraz poszukajcie w internecie nowych, ciekawych, zdrowych przepisów. Zapewniam, to bywa niezwykle inspirujące, rodzina doceni Waszą innowacyjność, a na podstawie spisu używanych składników lista zakupów stworzy się sama.Polecam stworzenie kilki karteczek, z uwzględnieniem kilku sklepów, np. w jednym kupicie taniej pewne produkty, w innym trudno dostępne, a na targu produkty świeże.
2. Jeśli coś jest reklamowane, to znaczy, że nie jest warte tego, żebyś to jadł
Pamiętaj o tej zasadzie - przyglądaj się uważnie reklamom na ulicach i w mediach, a potem porównuj je z półkami sklepowymi. Zauważyłeś, że na bilbordach nikt nie reklamuje marchewki, jabłek, czy orzechów?Naturalne produkty bronią się same - smakiem, kolorem, strukturą, zapachem, dostarczają wszystkiego, co nam potrzebne. Choć z pozoru może nam się wydawać, że najbardziej przepadamy za wysoko-przetworzonym jedzeniem, to tylko kwestia nawyku - nasze ciała najbardziej lubią to, co NATURALNE.3. Oglądaj opakowanie
Czasami produkt ukryty szczelnie w opakowaniu odsyła nas do wyobrażeń o produkcie, które nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością. Producent małym druczkiem dopisuje "propozycja podania". Nasuwa to jeden wniosek: uważnie przyglądaj się liście składników, gramaturze i miejscu produkcji. Nie daj się nabrać na myśl o tym, że za znaną marką stoi najwyższa jakość - zwykle to małe zakłady spożywcze produkują żywność mniej przetworzoną.4. Skład
Skład produktów spożywczych zawiera współcześnie nierzadko całą "tablicę Mendelejewa". Enigmatyczne określenia i składniki, które zupełnie nie kojarzą nam się z odżywianiem sprzed zaledwie 10-15 lat, mogą zapalić nam czerwoną lampkę: "jestem w sklepie, czy laboratorium chemicznym?". Kilka zasad, co do składu produktów:- im krótszy, tym lepiej
- im bardziej zrozumialy, tym lepiej
- kolejność pozycji w składzie pokrywa się z kolejnością procentowego udziału danego składnika w produkcie
Do produktów z "podejrzaną" listą składników podchodzimy z ostrożnością, unikajmy tych, w których pojawiają się:
konserwanty, barwniki, zagęstniki, aromaty i wzmacniacze smaku (np. glutaminian sodu - E621, guanylan wapnia - 629, inozynian disodowy - E631), spulchniacze (winian potasu E336, fosforany wapnia E341, winian wapnia E354, adypinian sodu E356, adypinian potasu E357, difosforany E450, węglany amonu E503, fosforany glinowo-sodowe E541, kwas glukonowy E574, lakton kwasu glukonowego E575), utwardzacze, substancje słodzące (syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam, acesulfam), lecytyna sojowa, gluten, skrobia kukurydziana - zwykle pochodzą z upraw genetycznie modyfikowanych.
5. Wartości odżywcze
Przy tej pozycji warto zwrócić uwagę na "węglowodany", pod którymi zawarta jest informacja o cukrach prostych oraz na "tłuszcze" i "w tym kwasy tłuszczowe nasycone", które odpowiedzialne są za większość chorób cywilizacyjnych, cukrzycę, podwyższony cholesterol, nadciśnienie, miażdżycę.6. Symbole i oznaczenia
W Polsce temat dobrego oznaczania produktów spożywczych raczkuje. Najczęściej pojawiają się oznaczenia alergenów, w mniejszym stopniu żywności bio i eko, a marzyć możemy jedynie o jasnym określaniu produktów wegetariańskich, wegańskich, surowych
źródło internet
ZŁOTE ZASADY DOBRYCH ZAKUPÓW SPOŻYWCZYCH:
1. Rób zakupy z listą potrzebnych produktów
2. Kupuj produkty jak najbardziej naturalne, nie zadawalaj się wysoceprzetworzonymi produktami tylko dlatego że są gotowe lub łatwe do przyrządzenia i szybkiego spożycia
3. Skracaj dystans produkt-klient - kupuj lokalnie, sezonowo, znajdź własnych dostawców, którzy mogą zagwarantować jakość swoich produktów
4. Ustal hierachię jedzeniowych prioryteów - cena, jakość, ilość, zdrowie - i według tych zasad dokonuj wyborów
5. Zawsze pamiętaj: NIECH POŻYWIENIE BĘDZIE LEKARSTWEM, A LEKARSTWO POŻYWIENIEM
6. Unikaj pseudo-zdrowych produktów: musli, jogurtów owocowych, soków owocowych, margaryn, dżemów, surówek, uważaj na: ciemne pieczywo, masło, herbaty
red. Agnieszka Szydziak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz