agrest
gruszki
jabłka
truskawki
bób
brukiew
burak ćwikłowy
botwina
cebula
cebula dymka
czosnek
fasola
groszek cukrowy
kalafior
kalarepa
kapusta biała
kapusta czerwona
marchewka
ogórek
pietruszka (korzeń)
pomidor
por
rabarbar
rzodkiewka
sałata
seler (korzeń)
szczaw
szpinak
szparagi zielone
szparagi białe
topinambur
ziemniak
orzechy włoskie
orzechy laskowe
pieczarki
źródło: internet |
Sporo tego, więc mamy pewność, że dla każdego podniebienia znajdzie się coś przyjemnego. Zachęcam do korzystania z tych wiosennych bogactw, układania domowego menu w oparciu o majowe warzywa i owoce. Pierwsza wiosenna zupa szczawiowa, makaron razowy ze szpinakiem, botwinka, szparagi z grilla, bób w każdej postaci. szejki z dodatkiem sałaty, natki pietruszki i słodkich owoców, lody truskawkowe, ciasto z rabarbarem-mogę tak wymieniać bez końca i już robię się głodna na samą myśl o wiosennym stole. Na najbliższym Fest w Porę będzie truskawkowo, gruszkowo, jabłkowo, rabarbarowo, botwinowo, szczawiowo, szparagowo :) Nie napiszę nic więcej- po prostu koniecznie trzeba przyjść spróbować.
źródło: internet |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz